Alışveriş sepetiniz boş!
Bu haftaki blog yazımızda servo motorları daha yakından tanıyacağız. Servo motorların kontrolünün nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız hazırladığımız blog yazısını okuyabilirsiniz.
Servo motorlar doğrudan şebeke ile çalıştırılamayan motorlardır. Servo motoru çalıştırmak için kesinlikle bir servo sürücüsüne ihtiyaç duyulmaktadır. Servo sürücü sistemi ile kontrol edilen servo motorlar zaten bütün üretici firmalar tarafından takım olarak üretilmektedir. Her marka servo motor kendi markası ile sürülmelidir. Diğer marka ile de sürülebilir ama bu oldukça zordur. Servo inverterleri pozisyon kontrolü yapabilir. Bu da motorun hata vermesi anlamına gelmektedir. Servo motor kontrol sistemleri kontrol ünitesi, cnc kontrol ünitesi ya da operatör paneli ile sürülebilir. Servo motor kontrolü üretim kalitesi açısından büyük önem taşır. İncelikli ve hızlı yapılmış bir kontrol, üretimde pürüzsüz yüzeyler, ergonomik ve istenilen ebatta malzemeler ve ekonomi olarak faydası alınan bir işlemdir.
Servo motorun kontrol çeşitlerini yazımızın bu kısmında sizler için sıralayacağız.
Pozisyon Kontrol Modu (Harici Sinyal Girişi ile)
Servo sürücü servo motorun üzerindenden gelen pozisyon komutu ile ilintili olarak pozisyon kontrolü yapan sürücülerdir. Kontrol komutu harici sinyal girişidir ve sinyal tipi kare dalga pals olarak ölçülür.
Pozisyon Kontrolü Modu (Dahili Parametre Girişi ile)
Kontrol komutu dahili parametreler yardımı ile de yapılabilir. Sekiz dijital giriş kombine edilerek yapılır. Kontrol komutu ise dijital giriş sinyalleri arasından seçilir.
Servo motorlarda pozisyon kontrolü yaparken motor kablosu, servo motora bağlanır. Enkoder kablosu da aynı şekilde bağlanır. Sonra enkoder kablosu ve motor kablosu sürücüye bağlanır. Servo motorlarda pozisyon kontrol modu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz ilgili linke tıklayabilirsiniz ya da videoyu izleyebilirsiniz.
Pt veya S kontrol modu dijital giriş sinyali ile seçilebilir. Pt ya da T kontrol modu da dijital giriş sinyali ile seçilebilir. Pr ya da S kontrol modu ve Pr ya da T kontrol modu da dijital giriş sinyali ile seçilebilir.
Hız kontrol komutundan alınan hız bilgisi ile servo motor hedef hızı kontrol eder. Dahili bir parametre olan hız kontrol komutu harici bir sinyalle ya da potansiyometre ile verilebilir.
Hız Kontrol Modu( Analog Girişsiz)
Hız kontrol komutundan alınan hız bilgisine göre servo motor sürücüsü, servo motoru kontrol etmektedir. Hız kontrol komutu dahili bir parametredir. Harici sinyal girişi bulunmaz.
Hız kontrol modunda motor kablosu öncelikle motora bağlanır. Bu işlem yapılırken çentiğe dikkat edilmelidir. Enkoder kablosu da aynı şekilde dikkatlice yerlerştirilir. Sonra bu kablolar motor sürücüsüne bağlanır. Detaylı bilgi için aşağıda yer alan videoya göz atabilirsiniz.
Tork kontrol komutundan alınan tork bilgisi ile ilintili olarak servo motor hızı kontrol edilir. Dahili parametrelerden giriş ya da harici sinyal girişlerden biri olabilir. Dijital sinyallerden seçilebilir.
Tork Kontrol Modu (Analog Girişsiz)
Tork kontrol komutundan alınan bilgi ile servo motor hızı kontrol edilir. Dahili parametrelerden giriş alınabilir. Fakat harici sinyal girişi olmaz.
Tork kontrol modunun nasıl yapıldığını görmek için videoyu izleyebilirsiniz.
Kesik çalışma moduna verilen isimdir. Sürücü üzerinde ayarlanan sabit hızda manuel olarak motorun çalıştığı moddur. Üzerine basıldığında çalışır, bırakıldığında durur. JOG modu hakkında detaylı bilgi almak için ilgili linke tıklayabilirsiniz.
Servo motor ve servo motor sürücüleri ile servo motor kontrolü yapmaya dair hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Daha detaylı bir bilgi için 0212 576 04 06 hatlı telefon numarasından bizlere ulaşabilirsiniz.
© 2021 Tüm Hakları Saklıdır