Alışveriş sepetiniz boş!
Şahin Rulman olarak her hafta hazırladığımız blog yazılarında bu haftaki konumuzu endüstriyel servo motorları oluşturacak. Yazı boyunca ‘Endüstriyel servo motor nedir?’, ‘Endüstriyel servo motor kontrolü nasıl sağlanır?’ ve ‘Endüstriyel servo motor fiyatları ne kadar?’ gibi sık sorulan sorularınıza yanıt vereceğiz. Buna ek olarak endüstriyel servo motor çeşitleri ile ilgili de gerekli bilgileri paylaşacağız. Sizin için faydalı bir yazı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.
Servo motorların iç yapısına baktığımız zaman geri bildirim ünitesi ve motordan meydana gelmektedir. AC ve DC olarak ikiye ayrılan endüstriyel servo motorlarda DC servo motorların kullanımı oldukça yaygındır ancak transistörlerin yüksek akımları kontrol edebilme yetisinin artması ile DC motorlar yerini AC motorlara olan talebin arttığını söyleyebiliriz. Geri besleme ile motor arasında hız ve konum bilgilerinin yürütülebilmesi için geri besleme ünitesinin motor miline harici bir bağlantı ile bağlanması ve motorun gönderdiği sinyallerin işlenmesi gereklidir.
Servo motor kontrol sistemlerinde geri besleme ünitesi ile motor bütün bir halde bulunmaktadır. Bütün bir yapıda oluşundan dolayı hız ve konum için gerekli donanımlara sahip motorlar denilebilir. Servo motorlar çalışma esnasında geniş hız aralığında dahi aşırı ısınma yapmadan çalışabilmekte ve yük ile konumunun dengede kalabilmesi için gerekli tork değerlerini sağlamaktadır.
Servo motorlar tam yük ile çalışırken motor milinden çektiği güç 75kw değerini görmektedir. Besleme işlemleri elektronik sistemler üzerinde yürütülen servo motorlar fırçalı ve fırçasız olarak iki farklı tipte bulunmaktadır. Bobinlerin sabit kalması manyetik bölgenin dönmesi fırçasız servo motorlar iken manyetik alanın dönmesi ile bobinin sabit kalması ise fırçalı servo motorlardır.
• Motorun torku Motorun momenti • Motorun güç seviyesi • Dakikada ortalama olarak ne kadar devir yaptığı • Motorun flanş ölçüsünün ne olduğu • Fiyat seviyesinin özelliklerine göre makul olup olmadığı
Servo motordan istenilen verimliliği alabilmeniz için yük istek değerini, motor sapma değerlerini ve kaldırma indirme aralıkları göz önünde bulundurmalısınız. Yüksek çalışma kapasitesi gerektiren bir projede düşük değere sahip bir endüstriyel servo motor modeli seçerseniz bu çalışma sırasında motorun aşırı ısınmasına ve alınacak verimliliğin düşmesine sebep olur. Ayrıca çalışmanın hızına da etki edeceğini söyleyebiliriz. Servo motorun teknik özelliklerinin seçiminden sonra uygun servo motor sürücünün seçilmesi gereklidir. Motorun model ve markasına uygun olan servo motor sürücüyle işlemler ve ayarlamalar yapılmaktadır.
© 2021 Tüm Hakları Saklıdır