Motor Sürücüleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Elektrik tüketim miktarını azaltmak ve proses zamanını maksimum yapmak endüstriyel tesisleri çalışan ve yöneten kişilerin sorumluluğundadır. Fazla elektrik enerjisi tüketen uygulamalarda motor hız kontrolü sürücüsü ile daha az enerji kullanımının ve istikrar sağlamanın akıllı yoludur. Bu haftaki blog yazımızda AC sürücüler hakkında sıkça sorulan soruları cevaplamak istiyoruz.

1.Sürücü ile Motor Arasındaki Kablo Ne Kadar Olmalıdır?

Kablo uzunluğu sürücünün tasarımı ile ilişkilidir. Üreticinin teknik belgelerinde cevabı bulabilirsiniz. Sürücünün tasarımı ve içindeki parçalara göre maksimum özellik belirlenir. Bunun yanı sıra EMC standartlarına göre belirlenen bir uzunluk vardır. Sürücüler her şebekeye monte edilebilir. Montaj noktalarına göre farklı EMC gereksinimleri ortaya çıkar. Uygun kablo tipi de aynı şekilde belgelerde yer almaktadır.

2. Sürücüyü Hatalardan Nasıl Koruyabilirim?

Kısa devrelere ve topraklama hatalarına karşı sürücüler kendini koruyabilen bir yapıya sahiptir. Proses ile ilgili fonksiyonlar da sürücülere tanımlanabilmektedir. Bu korumalar alarmı tetikleyerek doğrudan çözülmesi için mesaj yollayabilir.

3. Sürücülerin Ömrü Ne Kadardır?

Üretici tarafından belirlenen talimatlara uygun bir şekilde kullanılan sürücüler herhangi bir onarım ve parça değişimi gerekmeden 10 yıl boyunca sorunsuz çalışabilir. Doğru kullanım ve bakım sürücülerin ömrünü 15 yıla kadar uzatabilir.

4. Sürücüm İçin Hangi Bakımlar Gerekir?

Elektrikli aletlerin parçaları gibi AC sürücülere de aynı özen ile yaklaşılmalıdır. Temel bakım faaliyetleri sürücünün ömrünü uzatır. Sürücünün toz tutmasını önleyerek tıkanmaların önüne geçebilir ve fazla ısınma problemini ortadan kaldırabilirsiniz. Her ay bu rutin kontrolleri yapmalısınız.

5.Sürücü ile Yumuşak Yol Verici (Soft Starter) Farkı Nedir?

Birçok kullanıcı AC sürücülerin motor yol vericisi gibi çalıştığını düşünür ve bu sürücüleri satın alır. Genel olarak bu gerçekleşir. Fakat bazı durumlarda motor durduğunda bağlantının kesilmesi için önce ya da sonra kontaktör kullanılması gerekir. AC sürücü motorun minimum hızda dönmesini sağlar ve ihtiyaca yönelik hız kontrolü sağlanır. Böylece sürücü yumuşak yol verici gibi kullanılabilir. Özellikle konveyör kayışı ile kavanoz gibi ürünlerin taşındığı üretim hatlarında bu kullanışlı bir işlevdir. Bunun yanı sıra sürücü istediğiniz zaman hız kontrolü yapmanızı sağlar.

6. Sürücü ile Nasıl Motor Hızı Kontrol Edilir?

İki yöntemle yapabilirsiniz; hız referansı ve istenen sabit nokta. Hız referansı sürücü hız referansını takip eder ve buna göre motor hızını ayarlar. Hız referansı PLC (programlanabilir mantıksal denetleyici) ile uygulanabilir. Ayar noktası ise sürücü hem ayar noktasının referansına hem de gerçek referansa gereksinim duyar. Bu değerler akış, basınç ya da sıcaklığı temsil eden değerlerdir. Ayar noktası sürücüye iletilir. Sürücü gerçek değerle hızı kontrol eder. İç PID düzenleyicisi ayar noktasını sürdürülebilir kılar.

7. Sürücü Nasıl Çalışır?

Bu oldukça kolaydır. Sürücünün hangi hızda çalışacağını belirleyerek başlayabilirsiniz. Diğer ayarları sürücü kendi belirler. Genelde sürücü operatör paneli, I/O terminali veya fieldbus (haberleşme protokolü) ile çalışır. PC araçları ile sürücüye görev atanabilir.

8. Sürücü Nasıl Monte Edilir?

Sürücüler kontrol odalarına ya da motora ve sürücü ekipmanına yakın monte edilmelidir. Cihazın üzerine de yerleştirilebilir. IP koruma derecesine göre monte şekline karar verilebilir.


Servo Motor Sürücü Bağlantısı ve Ayarları Nasıl Yapılır?


Blog yazımızın sonuna geldik. Servo motor sürücüleri hakkında size bilmeniz gerekenleri aktardık. Servo motor sürücü sahibi olmak istiyorsanız Şahin Rulman güvencesi ile satın alabilirsiniz.