Alışveriş sepetiniz boş!
Bu haftaki blog yazımızda sizlerle servo motor sürücülerini inceleyeceğiz. Yazımızın içinde “Servo motor sürücüsü nedir?”, “Servo motor sürücüsüz çalışır mı?”, “Servo motor sürücü ayarları nasıl yapılır?” ve “Servo motor sürücüsü nasıl seçilir?” gibi sorulara cevap vereceğiz.
Servo motor, pozisyon ve hıza dair komutları yerine getiren bir son kontrol elemanıdır. Servo motorun bu komutları yerine getirebilmesi için ise servo motor sürücüye ihtiyacı vardır. Servo motorlar servo motor sürücüsü ile birlikte çalıştırılır.
Servo motor sürücüleri kendi aralarında ayrılmaktadır. Servo motor çeşitleri kendi araların ayrılmaktadır. Yazımızın bu kısmında servo motor sürücüsü çeşitlerini inceleyeceğiz.
Bu tip servo motor sürücüleri doğru akımla çalışan sürücülerdir. Bu tip sürücüler analog ya da dijitallerdir. Bu sürücüler ucuz ve kolay kullanımlı bir sürücü sistemidir.
Bu tip servo motor sürücüler alternatif akım ile çalışır. AA servo motor sürücüleri analog ya da dijital yapıdadır. Bu sürücülerin kullanımı bilgi gerektirmektedir. DA sürücülerine göre yüksek performansa sahip ve daha pahalı olan sürücülerdir.
Servo motor sürücüsü konusunda çeşitli seçenekler sunulmaktadır. Burada önemli olan husus önce servo motor seçimi yapmaktır. Servo motora uygun bir sürücü seçilmelidir. Servo motor seçimi hakkında detaylı bilgi almak için ise aşağıda yer alan yazıyı okuyabilirsiniz.
Servo motor parametrelerini ayarlamak için servo motorun panel operatörü kontrol edilmelidir. Bu panel pek çok tuştan oluşur. Ekran değişimi ve ayarlar gibi birçok seçenekle servo motor için programlama yapılabilir. Servo motor sürücüyü doğru kullanmak için bu tuşları bilmek önemlidir. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıda yer alan yazıya göz atabilirsiniz.
Servo motor sürücüsü programlama parametreleri son derece karmaşıktır. Fakat sizin için kısa bir özet geçebiliriz.
Kalkış Rampası: Motorun iki konum arasına ne kadar devirle ya da ne kadar zamanla gitmesi gerektiği bilgisini verir.
Duruş Rampası: Motorun iki konum arasında giderken ne zaman yavaşlaması gerektiğini gösterir.
Hız Bilgisi: Motorun inmesi ve çıkması istenen devirdir.
Yol Bilgisi: Motorun gitmesi gereken yol açısal ve lineer olarak verilir. Konumun rotası yol bilgisi ile sağlanır.
Servo motorlar kendi başlarına çalışamayan motorlar olduğu için servo motorun kontrolü servo motor sürücüsü ile gerçekleştirilebilir. Bu kontrollerin çeşitleri vardır. Servo motor kontrolü çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Pozisyon Kontrol Modu
Dual Kontrol Modu
Hız Kontrol Modu
Tork Kontrol Modu
JOG Modu
Konu ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz ve bu kontrol modlarının ne anlam ifade ettiğini öğrenmek isterseniz lütfen aşağıda yer alan yazıyı okuyunuz.
© 2021 Tüm Hakları Saklıdır